هنگام ذخیره یا حمل قهوه سبز، آلودگی همیشه یک خطر است. خواه از طریق اکسیژن، رطوبت یا طیف وسیعی از منابع دیگر، ذخیرهسازی و بستهبندی نامناسب منجر به آلودگی قهوه سبز میشود. بهنوبه خود، این میتواند باعث کاهش کیفیت شود، یا حتی نوشیدن غیر ایمن باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی آلودگی قهوه سبز، میزان خطرناک بودن آن و نحوه محافظت در برابر خطرات آلودگی، با استفان کوچت، مالک مشترک Soluagro، یک شرکت ارائهدهنده راهحلهای بستهبندی برای تجارتهای کشاورزی در گواتمالا، صحبت کردیم که در ادامه میخوانیم:
فهرست محتوا
Toggleآلودگی قهوه سبز چیست؟
طبق دیکشنری کمبریج، آلودگی را میتوان بهعنوان «فرآیند ساختن چیزی کثیف یا سمی، یا حالت حاوی مواد ناخواسته یا خطرناک» تعریف کرد.
بااینحال، استفان در مورد قهوه میگوید:
«هنگامیکه ما در مورد آلودگی صحبت میکنیم، به تمام عوامل بیرونی که ممکن است بر قهوه تأثیر منفی بگذارند، اشاره میکنیم.»
وی میگوید: «این میتواند كپك، رطوبت، بوها یا رایحههای خارجی و هر فاكتور خارج از بستهبندی باشد كه به هر طریقی به قهوه آسیب برساند.
آلودگی همه این عوامل است … همه مواردی که میتوانند برای کیفیت قهوه در ذخیرهسازی، حملونقل یا هر جای دیگر در زنجیره تأمین مضر باشند.»
بیایید به برخی از راههای آلوده شدن قهوه سبز نگاهی بیندازیم.
چگونه میتوان قهوه سبز را آلوده کرد؟
استفان میگوید که قهوه «چیزی است که ما آن را یک محصول مرطوبکننده مینامیم.
این بدان معناست که بهویژه مستعد جذب رطوبت از هوا است و به همراه آن، هر نوع آلودگی (مانند بو یا مواد شیمیایی) که ممکن است وجود داشته باشد.»
به همین ترتیب، اگر قهوه سبز شما بستهبندی مناسبی نداشته باشد، میتواند در معرض آلودگیهای خارجی قرار گیرد.
اگر چنین باشد، بوی نامطبوع، طعمدهندهها و سایر ترکیبات را جذب میکند که میتواند باعث کاهش کیفیت فنجان شود و حتی لوبیاها را ناامن کند.
استفان میافزاید:
«قهوه واقعاً مانند اسفنج است و اگر چیزی را که بوی آن بسیار شدید است در کنار آن قرار دهید، قطعاً میتواند آن را جذب کند … این همان چیزی است که میخواهید از آن اجتناب کنید.»
من با استفان صحبت کردم تا درباره آلایندههای مختلفی که میتوانند بر طعم، کیفیت و ایمنی قهوه سبز شما تأثیر بگذارند بیشتر بدانم.
رشد کپک
کپک یکی از رایجترین آلودگیهای محصولات غذایی است و قهوه سبز نیز از این قاعده مستثنا نیست.
کپک توسط قارچهایی مانند آسپرژیلوس و پنیسیلیوم ایجاد میشود. این ماده بهطور طبیعی در محصولات غذایی که بهطور نامناسب ذخیره میشوند، اغلب در محیطهای مرطوب تشکیل میشود.
مطالعات انجامشده در مورد قهوه سبز در کشورهای تولیدکننده قهوه در سراسر جهان نشان میدهد که این دو گونه قارچ بهویژه آلودهکنندههای طبیعی رایج هستند.
اساساً، اگر قهوه سبز بهدرستی بستهبندی نشود و در معرض رطوبت قرار گیرد (چه در هوا باشد و چه در غیر این صورت) ایجاد میشود.
این میتواند کیفیت قهوه را از بین ببرد، درعینحال باعث میشود که بهطور بالقوه برای انسان مضر شود.
وقتی کپک در قهوه رشد میکند، بوی مشخصی دارد که با بررسی دانههای آسیبدیده بهراحتی میتوان آن را تأیید کرد.
آلودگی قهوه سبز از طریق حیوانات
استفان به من میگوید که آلودگی حیوانات یکی دیگر از مشکلات اساسی هنگام ذخیره قهوه سبز است.
گرچه همیشه این احتمال وجود دارد که حیوانات بزرگتر از طریق تماس بدنی به قهوه آسیب برسانند، اما استفان در حقیقت به من میگوید که جوندگان دلیل اصلی نگرانی هستند.
او میگوید: «بستگی دارد كه از چه نوع انباری صحبت كنیم؛ اما گاهی اوقات شما موش دارید.
من میگویم موشها یکی از بدترین نوع آلودگیها هستند.»
وی میگوید اگر قهوه بهدرستی ذخیره نشود، بهویژه ادرار موش میتواند مسئلهساز شود، زیرا بوهای نامطلوب آن میتواند توسط قهوه سبز جذب شود.
محصولات نفتی
محصولات روغن همچنین یک خطر قابلتوجه برای آلودگی قهوه سبز است، زیرا هرگونه جذب روغن غیرخوراکی یا صنعتی میتواند برای مصرفکننده بسیار خطرناک باشد.
استفان میگوید: «انبارها مکانهایی هستند که عوامل خارجی زیادی دارند.
شما میتوانید روغنهایی از لیفتراک، گازوئیل یا بنزین داشته باشید … و همچنین بخار خودرو دارید که خطرناک است.»
استفان میگوید وقتی روغن در نزدیکی انبارها یا انبارهای قهوه سبز ذخیره میشود، نشت همیشه خطر بالقوهای دارد.
اگر قهوه بهدرستی ذخیره نشود، این امر میتواند بسیار خطرناک باشد. علاوه بر این، هر نوع رایحه، گاز یا دود ناشی از محصولات نفتی نیز میتواند جذب شود.
آلودگی شیمیایی
همانطور که روغنها یک خطر هستند، سایر مواد شیمیایی که ممکن است با مناطقی که قهوه سبز در آن ذخیره میشود تماس پیدا کنند نیز همین خطر را دارند.
استفان میگوید: «مردم [بعضیاوقات] سموم دفع آفات و نهادههای کشاورزی [نزدیک قهوه] را ذخیره میکنند و حتی اگر این موارد لزوماً نباید مستقیماً با قهوه در تماس باشند، آنها فقط آن را در کنار دیگری ذخیره میکنند. شما قطعاً بهنوعی مانع برای جلوگیری از آلودگی در این موردنیاز دارید.»
کودها و سایر ورودیهای کشاورزی در صورت آلودگی قهوه سبز که بوداده و دم میشود، میتوانند بسیار خطرناک باشند.
بااینوجود، فراتر از این، خطر شیمیایی دیگری نیز برای ذخیره قهوه سبز وجود دارد: آلودگی هیدروکربن.
طبق گزارش فائو توسط بارت اسلوب، آلودگی هیدروکربن «معمولاً توسط کیسههای قهوه ایجاد میشود».
این گزارش میگوید: «این به دلیل روغن دستهای است که برای نرم شدن الیاف قبل از چرخش استفاده میشود.»
اکسیژن و کیفیت فنجان
ازنظر فنی، اکسیژن را میتوان آلاینده قهوه سبز دانست. مطالعات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض اکسیژن باعث اکسیداسیون میشود که میتواند بر طعم قهوه تأثیر بگذارد و درنهایت کیفیت فنجان را کاهش دهد.
در یک مطالعه آمده است: «وقتی قهوه سبز برای مدت طولانی ذخیره میشود، کیفیت قهوه بهطور متمایزی کاهش مییابد.»
استفان میگوید وقتی قهوه در معرض اکسیژن مستقیماً باشد، فرایندی به نام اکسیداسیون اتفاق میافتد … این همان چیزی است که یک قهوه را «قدیمی» میکند.
چگونه میتوانید از آلودگی در قهوه سبز خودداری کنید؟
ازآنجاکه انواع مختلفی از خطرات آلودگی قهوه سبز را ذکر کردهایم، حال بیایید نحوه اجتناب از آنها را بررسی کنیم.
در ابتدا، پیروی از برخی اقدامات اساسی اولین قدم عالی است که به شرح زیر است:
اطمینان حاصل کنید که انبار شما خشک و تمیز باشد
برای ذخیره و حمل قهوه از پالت استفاده کنید
از نگهداری کودها، سموم دفع آفات یا سایر مواد شیمیایی در کنار قهوه سبز خودداری کنید
میزان بروز آفت در انبار را کنترل کنید
بااینحال، اگر میخواهید از همه این خطرات آلودگی بهیکباره جلوگیری کنید، استفان یک نکته اساسی دارد: استفاده از بستهبندی با کیفیت خوب.
ازآنجاکه برگ خریدهای زیادی وجود دارد که میتواند قهوه سبز را آلوده کرده و باعث از بین رفتن کیفیت آن شود، بسیار مهم است که تولیدکنندگان اقدامات احتیاطی درستی را برای محافظت از آن در هنگام نگهداری یا حملونقل انجام دهند.
آلودگی فقط به معنای کاهش کیفیت نیست. قرار گرفتن در معرض یکی از هر تعداد عامل خارجی نامطلوب میتواند برای محصول نهایی خطرناک باشد.
بااینحال، با ذخیره و محافظت صحیح از قهوه سبز خود، میتوانید احتمال بروز آن را به حداقل برسانید و از حفظ کیفیت در انبار و خارج از آن اطمینان حاصل کنید.