قهوه موریس – برخی به اشتباه به قهوهای که با دستگاه فرنچ پرس درست میشود؛ قهوه فرانسه میگویند. درواقع «قهوه فرانسه» یک اصطلاح رایج ولی غیر دقیق و اشتباه است که در بین مصرفکنندگان قهوه در ایران مرسوم شده است. بهترین واژه برای قهوه Brewed Coffee، اصطلاح قهوه دمی است که میتوان به جای قهوه فرانسه به کار برد.
فرنچ پرس برای این نوع دمآوری قهوه یک وسیله فوقالعاده است البته به شرطی که بهدرستی از آن استفاده شود.
بهاینترتیب شما وقتی قهوهتان را با فرنچ پرس دم کنید یک فنجان قهوه دمی یا همان اصطلاح اشتباه رایج قهوه فرانسه را خواهید داشت
البته با خصوصیات ویژه این نوع دمآوری قهوه. در دم آوری با فرنچ پرس 3 اشتباه رایج وجود دارد که در این مقاله به آن میپردازیم.
فهرست محتوا
Toggleبرای خرید قهوه مناسب برای قهوه فرانسه (فرنچ پرس) french press
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
اشتباه نخست: آسیاب خیلی درشت یا خیلی ریزدانههای قهوه
درواقع در پروسه تهیه قهوه با فرنچ پرس برای داشتن یک قهوه مطلوب و خوشطعم میزان درجه آسیاب
و میزان درشتی دانههای قهوه بسیار مهم است.
معمولاً برای دم کردن قهوه با دستگاه فرنچ پرس باید دانه قهوه درشت یا Coarse آسیاب شود
در غیر این صورت قهوه عصارهگیری مطلوب نخواهد داشت.
درواقع اگر اندازه ذرات آسیاب شده مناسب نباشد (Under extract or over extract)
درنهایت قهوه عصارهگیری شده یک فنجان قهوه اصطلاحاً بیش یا کم عصارهگیری شده خواهد بود.
به همین دلیل همیشه توصیه ما این است که خودتان در منزل دانه قهوه را با آسیاب دستی یا برقی آسیاب کنید.
اگر بخواهیم دقیقتر در مورد این موضوع صحبت کنیم باید بگوییم که علاوه بر اندازه مناسب ذرات قهوه،
یکنواخت بودن میزان خرد شدن دانههای قهوه در جریان فرایند آسیاب هم در دم کردن یک قهوه مطلوب بسیار مؤثر و مهم است.
به همین منظور باید از یک آسیاب باکیفیت استفاده کنید که دانهها را یکدست آسیاب کند.
برای خرید قهوه مناسب برای قهوه دمی brewed coffee
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
دانه قهوهای که خیلی درشت یا بهاصطلاح Extra Coarse Grind آسیاب شده باشند، درنهایت یک فنجان قهوه رقیق به ما میدهد.
دلیلش هم عصارهگیری نشدن درست دانه قهوه به خاطر درشتی زیاد آن است.
درواقع آب داغ باید به داخل ذرات آسیاب شده نفوذ پیدا کند تا باعث استخراج مواد محلول در آب شود و آسیاب زیاد درشت مانع این امر میشود.
توجه داشته باشید که درجه آسیاب قهوه متناسب با میزان برشته کاری
و همینطور نوع دانه به کار گرفته شده جهت عصارهگیری باید تنظیم شود.
اشتباه دوم: رعایت نسبتهای درست قهوه و آب
برای اینکه یک قهوه با طعم داشته باشید باید نسبتهای آب و قهوه را بهصورت دقیق رعایت کنید.
درمجموع یک نسبت طلایی برای دم کردن قهوه وجود دارد
و آن نسبت 55 تا 60 گرم قهوه در 1 لیتر آب است.
شاید شما هم نسبت 1 به 17 یا یک به 18 را شنیده باشید،
این اعداد همین نسبت طلایی برای دم کردن قهوه هستند
که معمولاً در روشهای دمآوری دستی مانند کمکس و یا V60 و یا حتی دستگاههای قهوه ساز اتوماتیک مورداستفاده قرار میگیرد؛
اما در این میان یک مشکل وجود دارد و آن رعایت کردن این نسبت برای دم کردن قهوه در دستگاه فرنچ پرس همواره ایدهآل محسوب نمیشود،
چون برای هر یک لیتر آب به مقدار بیشتری قهوه نیاز دارید.
درواقع شیوه عصارهگیری در فرنچ پرس حالت غوطهوری و یا همان steeped است
و این حالت با عصارهگیری روشهای دیگر متفاوت است.
نسبت آب به قهوه
برای دم آوردن قهوه در دستگاه فرنچ پرس در ازای هر 1 لیتر آب 60 الی 70 گرم قهوه آسیاب شده باید در نظر گرفت.
بهاینترتیب به نظر میرسد رعایت نسبت 1 به 15 مناسبتر است.
البته همهچیز به ذائقه شما بستگی دارد و اینکه آیا طعم قویتری از قهوه را میپسندید یا یک طعم ملایم و ضعیفتر.
در نظر داشته باشید میزان قهوه استفادهشده با میزان برشته کاری
و همینطور نوع دانه به کار گرفته شده جهت عصارهگیری نیز، باید تنظیم شود.
برای خرید قهوه مناسب برای دم آوری با قهوه ساز موکاپات moka pot
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
اشتباه سوم: طولانی یا کوتاه بودن زمان عصارهگیری قهوه
مدت زمان لازم برای دم کشیدن قهوه در فرنچ پرس معمولاً 4 دقیقه است؛
اما اگر بخواهیم حرفهایتر به این قضیه نگاه کنیم به نظر میرسد این مدت زمان برای دمآوری قهوه با دستگاه فرنچ پرس کافی نیست؛
بهخصوص اگر دانههای قهوه بهصورت Coarse آسیاب شده باشد.
درواقع متخصصان حرفهای دم کردن قهوه بعد از 4 دقیقه یک مرحله دیگر را هم برای بهتر دم کشیدن دانههای قهوه انجام میدهند.
شما نیز میتوانید هنگام دم کردن قهوه با فرنچ پرس در منزل این حرکت را انجام دهید.
بعد از 4 دقیقه با یک قاشق به آرامی قهوه را هم بزنید و اجازه دهید تفالههای قهوه تهنشین شوند.
اگر کف سفیدی بالای قهوه تشکیل شد آن را با قاشق جدا کنید و دور بریزید.
این کف سفید خامه نیست بلکه ناخالصیهایی هستند که در صورت باقی ماندن بیشتر در آب طعم قهوه را نامطلوب میکند.
بعدازاین کار یک بار دیگر درب فرنچ پرس را درحالیکه پیستون یا اهرم آن به سمت بالا است را روی دستگاه بگذارید
و اهرم را به طرف پایین فشار دهید و مدت کوتاهی (حدود 1 دقیقه) صبر کنید
و سپس به آرامی قهوه عصارهگیری شده را در فنجان سرو کنید.
مراقب باشید تفالهها وارد فنجان نشوند.
زمانی که قهوه عصارهگیری شد کل قهوه را داخل فنجانها بریزید تا باعث طولانی شدن عصارهگیری و یا به اصطلاح «بیش عصارهگیری» نشود.
طرز تهیه قهوه دمی
با رعایت موارد بالا میتوان قهوه دمی مطلوب را دمآوری کرد. برای این کار مراحل دمآوری قهوه دمی را در زیر مرور میکنیم.
ابتدا دانههای قهوه را به صورت Coarse آسیاب کنید و آب را هم در یک کتری جوش بیاورید.
سپس قسمت شیشهای فرنچ پرس را با آب داغ آبکشی کنید تا حرارت آن بالا برود و بعد قهوه آسیاب شده را درون آن بریزید.
برای شروع بهعنوان قانون کلی دو برابر وزن قهوه آب داغ روی قهوه آسیاب شده بریزید و حدود 30 ثانیه منتظر باشید.
بهعنوانمثال برای هجده گرم قهوه سیوشش گرم آب استفاده کنید.
بهتر است بهجای اسکوپ از ترازوی آشپزخانه دیجیتالی برای اندازه گرفتن مقدار قهوه استفاده کنید.
درمجموع 60 تا 70 گرم قهوه را برای یک لیتر آب در نظر بگیرید.
سعی کنید تمام مراحل را روی ترازو انجام دهید تا میزان قهوه و آب کاملاً مشخص باشد.
برای خرید قهوه مناسب برای قهوه کمکس chemex
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
دمای مناسب آب برای دم آوری
قهوه آسیاب شده را در فرنچ پرس بریزید. درجه حرارت مناسب آب برای قهوه فرنچ پرس حدود 91 تا 93 درجه سانتیگراد است
و اجازه دهید کمی آب از جوش بیفتد.
حالا آب را در دو مرحله بهصورت دورانی اضافه کنید.
ابتدا کمی آب بریزید تا دانههای قهوه آب را جذب کنند و کاملاً خیس شوند و البته آب تمام سطح دانههای قهوه را بپوشاند.
سپس بعد از حدود 30 ثانیه باقیمانده آب را اضافه کنید.
درب فرنچ پرس را بگذارید و 4 دقیقه صبر کنید.
بعد از 4 دقیقه با قاشق بهآرامی قهوه را هم بزنید و کف تشکیل شده روی آن را جدا کنید و دور بریزید.
دوباره درب فرنچ پرس را بگذارید، اهرم آن را به سمت پایین فشار دهید و مدت کوتاهی صبر کنید.
بعدازآن قهوه را به آرامی در فنجان سرو کنید تا تفالههای قهوه وارد فنجان نشوند.