قهوه موریس – جواهر قهوه لقبی است که بر روی قهوه بوربون زرد برزیلی گذاشتهاند. درحالیکه قهوه بوربون در سالهای اخیر در میان خریداران قهوه و رستریها به رسمیت شناختهشده است، اما این قهوه تاریخچه خیلی طولانی دارد.
در این مقاله سعی داریم تا تاریخچهای از این قهوه که آن را بهعنوان قهوهای باکیفیت و طعم منحصربهفرد و شیرین شناخته میشود را مرور کنیم.
فهرست محتوا
Toggleمنشأ بوربون زرد برزیل
بهعنوان یک نوع از قهوه، بوربون زرد نزدیک به 90 سال است که در مزارع برزیل کشت میشود،
اما برای شناخت تاریخچه این قهوه ابتدا باید از والدین آن آغاز کرد.
تا دهه 1850، برزیل به یک کشور بزرگ تولیدکننده جهانی قهوه تبدیلشده بود.
این بخش بهشدت وابسته به انواع گونه تیپیکا بود که در دهه 1720 معرفی شد.
برای خرید قهوه تک خاستگاه single-origin coffee
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
با توجه به بازده محدود تیپیکا و متعاقباً از کاهش حجم صادرات؛ پتانسیل حجم صادرات برای تأمین بخشی از صادرات،
بذرهای مختلف همچون بوربون قرمز به جزیره رونیون در اقیانوس هند در شرق ماداگاسکار سفر کرد.
در دهه 1870، بوربون قرمز به یکی از انواع برجسته قهوه در برزیل تبدیل شده بود.
در سال 1871، چیز عجیبی ظاهر شد.
در شهر Botucatu در ایالت سائوپائولو از جهش تیپیکا توتهای زرد متولد شد، چیزی که قبل از این در برزیل مشاهده نشده بود.
درحالیکه جهش زرد گونه تیپیکا که در آن زمان بهعنوان قهوه زرد Botucatu از آن یاد میشد، چندان مؤثر نبود، اما توسط تعدادی از کشاورزان به دلیل رنگ متفاوت آن مورد استقبال قرار گرفت.
لازم به ذکر است که برخی محققان معتقدند که بوربون زرد بهعنوان یک جهش طبیعی، از بوربون قرمز سرچشمه گرفته است.
قهوه بوربون زرد برزیل
به نظر میرسد اولین بوربون زرد که امروزه آن را میشناسیم،
نخستین بار در سال 1930 در مزرعه بوربون قرمز در نزدیکی شهر پدنیرس (SP) ظاهر شد
که به عقیده بسیاری نتیجه پرورش طبیعی بین بوربون قرمز و زرد بوتوکاتو است.
این گیاه از نظر رنگ زرد انواع توتها شبیه به بوربون قرمز بود.
این ظاهر توجه محققان مؤسسه زراعی (IAC) ازجمله کارلوس آرنالدو کروگ را که اولین مطالعات رسمی بوربون زرد را در سال 1942 انجام داد، جلب کرد.
در طی سه سال بعد، 30 درخت قهوه کاشته شده موردمطالعه قرار گرفت.
برای خرید قهوه جامائیکا jamaica coffee
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
در طول دهه 50، نویدبخشترین گونههای زرد بوربون با کد “IAC J” به نتیجه رسید و در دسترس کشاورزان قرار گرفت.
در سال 1951، پروفسور J.E.T. مندس از همان انستیتو، بازدهها را برای انواع ارقام رشد یافته در آن زمان موردبررسی قرار داد
و انواع گونههای قهوه در برزیل را دستهبندی کرد که شامل تیپیکا، زرد Botucatu، سوماترا، بوربون قرمز، بوربون زرد و ماراگپیپ، با رنگ بوربون زرد بود.
باوجوداین نتایج امیدوارکننده، بوربون زرد هرگز سهم غالب بخش صادرات و تولید قهوه در برزیل را در طی دهههای بعدی به عهده نگرفت.
اگرچه هنوز بهصورت تجاری کشت میشد، پذیرش آن همچنان گسترده نیست
و به دلیل زرد بودن مشخص آن، این گیاه اغلب بهعنوان نوعی تازه در نظر گرفته میشود.
برای خرید قهوه یورگاچف (قهوه یرگاچف) گرید یک yirgacheffe coffee g1
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
درگذشته و در دوران استادان کروگ، مندز و همسالانشان، کیفیت قهوه جزء اصلی تحقیقات گیاهان نبود. تمرکز معمولاً روی تولید، سلامت گیاهان و قدرت در برابر آفات و مقاومت در برابر بیماری بود.
تقریباً در همان زمان ظهور بوربون زرد در برزیل، انواع مختلفی همچون Caturra (1937)، Mundo Novo (1943) و Catuaí (1949) ظاهر شد.
امروزه با استقبال از قهوههای تخصصی و حرکت بهسوی موج سوم قهوه، بوربون زرد جذابیت گذشته خود را بازیافته است.
چرا بوربون زرد؟
پروفسور کروگ در سال 1942 منشأ ژنتیکی این رنگآمیزی زرد را کشف کرده بود که از یک جفت ژن به نام “Xanthocarpa” است که معنی ریشه یونانی آن زانتیوس (زرد) و کپور (میوه) است.
عملکرد این ژن به گونه است که گیاهان با جفت ژن غالب XcXc انواع توتهای قرمز را تولید میکنند.
گیاهان دارای جفت ژن مغلوب xcxc توت زرد قهوه تولید میکنند و در موارد نادر گیاهانی با یک ژن غالب و گیاهان Xcxc مغلوب، انواع توتهای نارنجی را تولید میکنند.
در مورد انواع توتهای زرد، ماده مؤثر در این ژنها، لوتئولین است، نوعی فلاونوئید که در جعفری و کلم بروکلی نیز وجود دارد.
برای خرید قهوه کلمبیا نارینو colombia narino coffee
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
ویژگیهای بوربون زرد
یک درخت بوربون زرد میتواند به 2.8 متر برسد و رسیدن زودرس نیز دارد.
از 30 درخت موردمطالعه در سال 1945، هفت مورد امروزه بهصورت تجاری در برزیل کاشته میشوند.
به دلیل بازده متوسط و حساسیت نسبی آن به زنگزدگی برگ قهوه، کشت بوربون زرد ممکن است توجه و مراقبت بیشتری نسبت به سایر گونهها داشته باشد.
بوربون زرد معمولاً هنگام رشد در ارتفاع 1000 متر یا بیشتر از سطح دریا، پتانسیل کیفیت خود را بیان میکند
و در مکانهایی که مراحل برداشت و فرآوری بهخوبی انجام میشود.
برای خرید قهوه یورگاچف (قهوه یرگاچف) گرید دو yirgacheffe coffee g2
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
قهوه بوربون زرد برزیل
ویژگیهای حسی بوربون زرد در فنجان کاملاً قابلتوجه است، ازجمله عطروطعم شیرین آن.
عطر قابلتوجه و عطروطعم اسیدسیتریک بسیار برجسته، از ویژگیهای منحصربهفرد این قهوه است.
محققان اخیراً بین محتوای ساکارز و وجود برخی اسیدهای چرب و ارگانیک باکیفیت بوربون زرد به نتایج جدیدی رسیدهاند.
بااینوجود، هیچ ارتباط مستقیمی بین لوتولین (زرد ساز) و کیفیت در قهوه بوربون زرد وجود ندارد.
برای خرید قهوه عربیکا اتیوپی لیمو (limu)
بر روی تصویر زیر کلیک کنید
تحقیقات جدید بر روی بوربون زرد
در سال 2005، IAC تلاشهای خود را برای مطالعه بوربون زرد از نو تجدید کرد، اما با توجه به کیفیت قهوه در فنجان و پس از دمآوری.
در این تحقیق 30 درخت موردمطالعه در سال 1945 دوباره جمعآوری شد و 16 گیاه با نمرات بالاتر از 85 برای ردیابی نسب ایدئال انتخاب شدند.
مطالعات به سرپرستی پروفسور Gerson Giomo هنوز توسط IAC انجام میشود،
زیرا این گروه به دنبال قویترین گیاهان با بهرهوری بالا و پتانسیل عالی قهوه در فنجان هستند.
در سال 2017 و در مسابقات جام حذفی، یک بوربون زرد برزیلی در رده Pulped Naturals به امتیاز 92.33 رسید.