قهوه موریس – بیش از 120 گونه شناساییشده در تیره قهوه وجود دارد. تولیدکنندگان، بازرگانان، رسترها، باریستاها و مصرفکنندگان عمدتاً با دو مورد از این موارد آشنا میشوند: عربیکا و روبوستا. بااینحال، گونه سوم پسازاین دو وجود دارد که عمدتاً در جنوب شرقی آسیا رشد میکند: قهوه ی لیبریکا که امروزه اینگونه اصلیترین گونه از قهوه است که در مالزی و فیلیپین رشد میکند.
قهوه ی لیبریکا چیست؟ – قسم نخست
فهرست محتوا
Toggleبرای خرید قهوه 100 درصد عربیکا 100% arabica coffee بر روی تصویر زیر کلیک کنید
وضعیت قهوه ی لیبریکا در امروز
حدود 20 سال پیش، لیبریکا حضور کمتری در بازار جهانی قهوه داشت و عمدتاً در قهوه فوری مورداستفاده قرار میگرفت.
پاچیتا میگوید: «لیبریکا با روبوستا مخلوط شده بود زیرا کشاورزان خریداری برای آن نداشتند.
غالباً، آنها این ترکیب را به تولیدکنندگان محلول قهوه مانند نستله یا کسانی که معمولاً روبوستا میخریدند میفروختند.»
بااینحال، او اضافه میکند که تلاشها در اوایل قرن 21 به محبوبیت اینگونه در فیلیپین کمک کرد.
علاوه بر این، واردات عربیکا به مناطقی از جنوب شرقی آسیا – یعنی مالزی و فیلیپین – میتواند گران باشد.
ازآنجاکه لیبریکا بهصورت محلی رشد میکند، اغلب بهراحتی در دسترس بوده و بهطور قابلتوجهی مقرونبهصرفه تر است.
امروزه، لیبریکا در بازار جنوب شرقی آسیا موقعیت خوبی دارد.
پاکیتا خاطرنشان میکند که این میتواند تا حدی به دلیل تقاضای ایجادشده توسط دین باشد.
او میگوید: «مالزی و اندونزی عمدتاً [كشورهای] مسلمان هستند. بعد از نماز، [نوشیدن قهوه اغلب] بخشی از برنامه معمول است.»
چه آیندهای برای قهوه ی لیبریکا میتوان متصور بود؟
در سراسر جهان، برداشت لیبریکا در حال تغییر و بهبود است. سال گذشته، بورنئو اولین سمپوزیوم قهوه خود را با محوریت تخصصی لیبریکا برگزار کرد
و حتی یک مسابقه تفت دادن لیبریکا نیز برگزار کرد.
بااینحال، گونزالو خاطرنشان میکند که درست مثل عربیکا، تولید لیبریکای خاص یا باکیفیت میتواند دقیق باشد.
«تنها راه غلبه بر مفاهیم منفی مرتبط با لیبریکا این است که دوستداران قهوه خاص این فرصت را داشته باشند که لیبریکا را میل کنند.
برای این اتفاق، رستری های قهوه تخصصی پیشرفته باید قهوههای لیبریکا تولیدشده تحت پروتکلهای ویژه را در پیشنهادهای خود قرار دهند.»
این مورد ممکن است موردتوجه برخی از رستریها و کافههای موج سوم باشد، خصوصاً کسانی که بیشتر به انواع و فرآیندهای نادرتر و غیرمعمول علاقهمند هستند.
برای خرید قهوه کانیس 100 درصد عربیکا (canis coffee) بر روی تصویر زیر کلیک کنید
کشت قهوه ی لیبریکا در کنار گیاهان دیگر
برای تولیدکنندگان، کشت قهوه ی لیبریکا طیف وسیعی از مزایا را دارد.
این محصول در کنار مقاومت در برابر بیماریها و آفات، در میان سایر محصولات نیز رشد خوبی دارد و به کشاورزان اجازه میدهد تا برای پایداری بیشتر آنچه را که میکارند، تنوع ایجاد کنند.
پاچیتا میگوید:
«شما حتی میتوانید لیبریکا را در میان درختان میوه دیگر بکارید. بهخصوص موز، پاپایا و آناناس با قهوه بهخوبی رشد میکنند، بنابراین محصولات همراه خوبی هستند.
بادامزمینی همچنین خوب است؛ چراکه نیتروژن موجود در خاک را ثابت میکند.»
بعلاوه، تغییر اقلیم به این معنی است که بسیاری از زمینهای مناسب گیاهان عربیکا (که دارای درجه حرارت موردنیاز دقیق هستند) غیرقابل استفاده میشوند.
برای تولیدکنندگان در این مناطق، سرمایهگذاری در محصول قویتر میتواند تنها گزینه باشد.
قهوه لیبریکا حتی ثابت کرده است که در بعضی مناطق مقاومتر از روبوستا است – سیستم ریشه آن عمیقتر میشود و میتواند در انواع مختلف خاک رشد کند.
مشخصات جام منحصربهفرد قهوه ی لیبریکا ، انعطافپذیری بالا و سابقه داستانی، آن را به یک گزینه جدید جذاب برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان تبدیل کرده است.
در عصر مشکلات و نگرانیها، این میتواند یک فرصت نادر باشد. بااینحال، آیا این بهعنوان یک راهحل عمل میکند یا نه باید منتظر ماند.