بسیاری از گونههای قهوه Species (قهوه) وجود دارد که بهطور طبیعی در طبیعت وجود دارد و همه بومی سواحل شرقی آفریقا هستند. ماداگاسکار بیشترین تعداد گونه قهوه را دارد، همانطور که توسط آرون دیویس، رئیس تحقیقات قهوه در باغ گیاهشناسی رویال، کیو ثبتشده است.
به طرز شگفتانگیزی، بیش از نیمی از گونههای قهوه جهان مستند نبودند تا اینکه دیویس و تیمش در اواخر دهه 1990 تصمیم گرفتند همه آنها را جستجو، پیدا و فهرست کنند.
دو گونهای که تقریباً تمام قهوههای تولیدشده برای مصرف را تشکیل میدهند، قهوه روبوستا و قهوه عربیکا هستند. روبوستا را فرومایه این دو میدانند. این گیاه در ارتفاعات بسیار کمتری رشد میکند، بهطورمعمول بین سطح دریا و 1000 فوت (300 متر). بسیار مقاوم در برابر بیماری است و بهطورمعمول دو برابر محصول در هر درخت نسبت به گونه عربیکا تولید میکند.
تخمین زدهشده است که روبوستا 30 درصد قهوه تولیدشده در جهان را تشکیل میدهد، اگرچه این رقم مورد اعتراض است. همه گونه عربیکا از کیفیت بالایی برخوردار نیستند و میتوان یک روبوستا که از یک عربیکا بهتر عمل میکند، داشت. روبوستا اما نمیتواند با بهترین محصولات عربیکا رقابت کند.
اغلب میبینید که روبوستا با عربیکا مخلوط شده است و اگرچه انواع مختلفی وجود دارد، اما میتوانید حدس بزنید که یک روبوستا یک فنجان تلخ و سنگینتر با «روشنایی» کمتر و نتهای میوه کمتر تولید خواهد کرد و یک روبوستای خوب نتهای شکلاتی و فندقی را به نمایش میگذارد.