کنیا بیش از 100 سال است که یک تولیدکننده عمده قهوه در جهان به شمار میرود. اگرچه تولید قهوه در کنیا در اواخر قرن نوزدهم به این کشور وارد شد، اما شهرت قهوه کنیا در دهههای بعد بهسرعت رشد کرد.
بااینوجود، طی سه دهه گذشته، به دلیل بیثباتی قیمت، شکاف نسلی و مسائل مربوط به آبوهوای کشور، تعداد تولید کاهشیافته است. در سال 1986، گزارشها ادعا میکنند که کنیا حدود 3.1٪ از کل قهوههای تولیدشده در جهان را تولید کرده است و امروز، این رقم به حدود 0.5٪ رسیده است.
از زمان شروع انحطاط در این کشور، چندین تلاش توسط سازمانهای بخش دولتی و خصوصی برای احیای مجدد بخش قهوه در کنیا صورت گرفته است. بسیاری از این فعالیتها ناموفق بودهاند. میلیاردها شیلینگ کنیا هدررفته و کشاورزان قهوه متضرر شدهاند.
برخی حتی ترجیح دادهاند بهطور کامل در جستجوی منابع درآمد پایدارتر، تولید قهوه را کنار بگذارند. بااینوجود، در میان عدم اطمینان، برخی از کشاورزان قهوه در حال کشف روشهای جدید احیای تولید قهوه هستند. روشی که مؤثر واقعشده است، طرح «Nyumba Kumi Kahawa» است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات این طرح ادامه مطلب را بخوانید:
فهرست محتوا
Toggleمنشأ: اولین ابتکار NYUMBA KUMI
در عبارت به معنی «ده خانه» در سواحیلی است. سیاست Nyumba Kumi در ابتدا بهعنوان الگوی پلیس در جامعه معرفی شد که برای تکمیل سیاست امنیتی دولت کنیا طراحیشده بود.
این روش بهعنوان روشی برای مقابله با خشونت آغاز شد. این گروه از ده خانوار را گرد هم آورد تا نوعی محافظ امنیتی محله را تشکیل دهند که هر درگیری را از بین میبرد.
در سال 2017، گروه کوچکی از کشاورزان در تلاش برای تقویت بخش قهوه در کنیا از ابتکار Nyumba Kumi وام گرفتند. این ایده بهاینترتیب بود که تولیدکنندگان محلی قهوه برای حمایت از یکدیگر بهصورت گروهی دورهم جمع میشدند.
پس از شروع، تعداد مزارع در این گروهها بهطور پیوسته به سه، سپس چهار، سپس 5 و سپس 10 افزایش یافت. این گروهها شروع به جستجوی ایستگاههای شستشو برای پردازش قهوه خود بهصورت گروهی كردند
و منابع خود را جمع كردند تا هزینهها را برای هر فرد قابلکنترل نگه دارند. مقامات جامعه بهعنوان بخشی از شرایط پذیرش از مزارع گروههای Nyumba Kumi Kahawa بازدید کردند. آنها وقتی دریافتند که بهخوبی سازمانیافته و قهوه باکیفیت تولید میکنند، متعجب شدند. تا آن زمان، منطقهای كه آنها نمایندگی میکردند شهرت خوبی در رها كردن و غفلت از مزارع قهوه خود نداشت.
برای خرید قهوه کنیا (kenya) بر روی لینک مقابل کلیک کنید
همکاری در پردازش و فروش
اعضای Nyumba Kumi Kahawa سپس به دنبال یک جامعه کشاورز شدند که توافق کردند به آنها در پردازش، صادرات و بازاریابی قهوهها کمک کند. درازای عضویت، جامعه تضمین میکند که مسئولیت پردازش و فروش را به عهده میگیرند. اینیک چشمانداز جذاب برای کشاورزان Nyumba Kumi Kahawa بود، زیرا جامعه قهوه را مستقیماً به یک واردکننده عمده اروپایی صادر میکرد.
پیتر گیکوکی عضو جوان ابتکار Nyumba Kumi Kahawa در این خصوص میگوید تا زمان راهاندازی گروه، او در آستانه کنار گذاشتن تولید قهوه بود. ازآنجاکه شکاف نسلی در تولید قهوه در کنیا از قبل مسئله مهمی بود، این ابتکار عمل به او و سایر کشاورزان جوان ثابت کرد که پتانسیل بالایی در مزرعه وجود دارد.
این به او نشان داد که در منطقه وی افراد دیگری نیز هستند که میتوان با آنها همکاری کرد. وی میگوید: «هنگامیکه مزرعه قهوه خود را به ارث بردم، اولین غریزه من این بود كه كل مزارع را از ریشه خشککنم و سایر محصولات را بكارم. حالا خوشحالم که این کار را نکردم. قهوه هزینه تمام قبوض من را پرداخت میکند و اکنون میتوانم زندگی بهتری داشته باشم.»
چالشهای تولیدکنندگان NYUMBA KUMI KAHAWA
علیرغم پیشرفت تولیدکنندگان در این گروهها، بخش قهوه در کنیا هنوز با چالشهای زیادی روبرو است. از همه قابلتوجهتر، اکثر قهوههایی که در کنیا رشد میکنند؛ همچنان در معرض آفات و بیماریها هستند. شیوع زنگزدگی برگ قهوه بهویژه در این کشور شایع است. زنگزدگی برگ قهوه که توسط قارچ Hemileia vastatrix ایجاد میشود میتواند کل مزارع قهوه را ویران کند.
گرچه اعتقاد بر این است که منشأ آن آفریقای شرقی است، اما اکنون در سراسر جهان شیوع زیادی دارد. در سال 2012، اپیدمی زنگزدگی برگ قهوه در آمریکای لاتین و کارائیب اعلام شد.
کارهایی که برای کنترل و جلوگیری از زنگزدگی برگ قهوه انجام میشود درنهایت باعث افزایش هزینههای تولید برای کشاورزان میشود. آنها باید نیروی کار و سایر منابع را برای کاهش گسترش آن (غالباً با کاشت مجدد گیاهان آلوده با هیبریدهای مقاوم در برابر بیماری) اختصاص دهند یا خطر از بین رفتن کل محصول خود را داشته باشند.
بااینوجود، این هزینههای بالاتر تولید فقط به دلیل مقاومت در برابر بیماری، به مصرفکننده منتقل نمیشود. در عوض، این تولیدکنندگان هستند که درنهایت هزینه را متحمل میشوند.
استراتژی کار عالی برای مقابله با زنگ زدگی برگ قهوه
برای مقابله با مشکل زنگزدگی برگ قهوه، تلاشهای مشترک قهوه کنیا منجر به ایجاد استراتژی معروف به «کارعالی» شده است. کار عالی یک روش تکثیر رویشی است که در آن تولیدکنندگان درختان بالغ عربیکا را از انواع حساستر به گیاهان مقاوم در برابر بیماریهای مدرن مانند Ruiru 11 یا Batian بدون ریشه زنی یا کاشت مجدد تبدیل میکنند. این یک روش معمول در بین کشاورزان نیومبا کومی کهاوا است، زیرا نسبتاً کمهزینه است و برداشت محصول از درخت اصلی را حفظ میکند تا زمانی که آماده هرس شود.
مشکلات زیرساختی در برابر صنعت قهوه در کنیا
چالش دیگر حمل محصولات از مزارع به ایستگاه شستشو است. اکثر اعضای Nyumba Kumi Kahawa به طرز باورنکردنی از ایستگاه مورداستفاده جامعه کشاورزان بسیار دور هستند که این امر هزینه تولید را بیشتر میکند.
جامعه راهی برای حل این مسئله پیدا کرده است. آنها درازای حمل گیلاس کشاورزان به ایستگاه شستشو، درصد کمی از قیمت فروش نهایی کسر میکنند.
جامعه وسایل نقلیهای را برای جمعآوری گیلاسها از هر یک از گروههای جداگانه Nyumba Kumi Kahawa ارسال میکند.
به هر گروه یک نقطه ملاقات تعیینشده اختصاص داده شده است. جامعه آلبالوها را جمع میکند و سپس آنها را بهطور متمرکز پردازش میکند. ثابتشده است که اینیک روش بسیار پایدارتر برای بهبود عملکرد هم برای کشاورزان و هم برای جامعه است.
این نشان میدهد که چگونه همکاری و درک متقابل منجر به ایجاد رابطه پربارتر شده است. این امر همچنین مردم را ترغیب کرده است تا دیدگاه خود را در مورد تولید قهوه بهعنوان یک وسیله پایدار درآمد؛ ارزیابی کنند.
جولیوس یک کشاورز 26 ساله است که اخیراً به این طرح پیوسته است. او میگوید قبل از Nyumba Kumi Kahawa، هرگز فکر نمیکرد که بتوان قهوه را بهخوبی پرورش داد.
او میگوید: «من فقط یک مزرعه متروکه را به مدت شش سال اجاره کردم و در حال حاضر با پاکسازی و کاشت 135 نهال SL-28 در حال گذراندن هستم. من امیدوارم که وقتی باران شروع میشود SL-65 را بکارم.»
آینده NYUMBA KUMI KAHAWA
برای تولیدکنندگان قهوه کنیا، مزایای طرح Nyumba Kumi Kahawa روشن است. در ماهها و سالهای آینده، اعضا بر این باورند که ابتکار عمل فقط گسترشیافته و قویتر خواهد شد.
آنها میگویند که کشاورزان جوانتر شروع به تمدید علاقه خود به تولید قهوه میکنند و روشهای جدید و پایدارتری برای پرورش قهوه میآموزند. بااینحال، بنیانگذاران Nyumba Kumi Kahawa هنوز احساس میکنند که کاری برای انجام دادن دارند. اگرچه میزان کاهش ثابت است، تولید قهوه در محصول 2019/20 دوباره کاهش یافت.
در شهرستان ماچاکوس، در حدود 63 کیلومتری جنوب شرقی نایروبی، بیش از 75٪ کشاورزان فعال در دهه 1980 بهطورکلی تولید قهوه را کنار گذاشته و به سایر محصولات منتقل شدهاند.
برای گروههای Nyumba Kumi Kahawa، ادامه دادن اصرار به کشاورزان برای عضویت و تشکیل گروههای ده نفره خود فوقالعاده مهم است. جان موانگی یکی از بنیانگذاران این طرح میگوید که بهطور خاص، تمرکز آنها بر روی نسلهای جوان است.
او میگوید آنها را تشویق میکنند تا «یک طلوع جدید» از تولید قهوه را بپذیرند. جان میگوید: «این از همان ابتدا یک مبارزه بوده است و در بعضی مواقع فکر میکردیم ارزش آن را ندارد؛ اما هرچه مبارزه تلختر باشد، پیروزی شیرینتر خواهد بود و ما تا تحقق رویاهایمان متوقف نخواهیم شد.»
سخن آخر
تولید قهوه در کنیا در چند دهه گذشته آسیب جدی دیده است. هنگامیکه بهعنوان یک محصول حیاتی نقدی در نظر گرفته میشد، بیماریها، مسائل آب و هوایی، شکاف نسلی و بیثباتی قیمت باعث شد تا تولید قهوه برای کشاورزانی که زمانی به آن اعتماد میکردند، بسیار پایدار نباشد.
بااینحال، تلاش و تلاش سخت گروههای Nyumba Kumi Kahawa در سالهای اخیر نشان داده است که میتوان زندگی جدیدی را به بخش قهوه کنیا تزریق کرد.
آنها نهتنها راههای سودمندتری برای دستیابی به برنامههای کمک فنی، کاهش هزینههای خود و دفع بیماریها پیدا کردهاند، بلکه علاقه به تولید قهوه را در بین نسلهای جوان بازگرداندهاند؛ و با توسعه این گروهها، شواهد نشان میدهد که تولید قهوه کنیا در مسیر بهبود است.