در دمآوری قهوه، به نظر میرسد در سادهترین شکل تنها دانههای قهوه آسیاب شده است که با آب مخلوط میشوند؛ اما آنچه طعم خوب و دلنشین قهوه را تعیین میکند، چه قهوهای شیرین، پیچیده، متعادل و معطر چه یک قهوه با اسیدیته بالا یا تلخ به دو چیز بستگی دارد؛ کیفیت دانههای قهوه و آب و نحوه مخلوط کردن آنها با یکدیگر. اندازه آسیاب دانه قهوه، مدتزمان دمآوری، دمای آب، دستگاه دمآوری قهوه و سایر مواردی که در فنجان نهایی ما تأثیر میگذارد در شکلگیری طعم و عطر قهوه تأثیر مستقیم دارند. البته نسبتهای صحیح برای دمآوری انواع قهوه نیز بسیار مهم و تأثیرگذار است؛ یعنی همان نسبت قهوه به آب، چیزی که بر قدرت نوشیدنی، طعم نهایی آن در دهان و سایر موارد تأثیر میگذارد. در این مقاله به نسبتهای آب و قهوه و نقش آن در دمآوری و عصارهگیری قهوه میپردازیم.
فهرست محتوا
Toggleبرای خرید قهوه مناسب برای قهوه اسپرسو espresso coffee بر روی تصویر زیر کلیک کنید
اهمیت نسبتهای آب و قهوه برای دمآوری
طعم قهوهها بسته به دستورالعمل دمآوریشان متفاوت است. دستور دمآوری قهوه مانند پختن کیک است؛ یعنی مقدار هر مادهای که استفاده میکنید اهمیت دارد. فقط با اضافه کردن یا کاهش مقدار آب یا قهوه، میتوانید طعم، چسبندگی و سایر خصوصیات نوشیدنی قهوه را تغییر دهید. به همین دلیل است که بسیاری از باریستاهای قهوه موقع دم کردن انواع قهوه ترک، اسپرسو، فرنچ پرس و … از ترازو و تایمر استفاده میکنند.
بعضی از انواع قهوه دمآوری شده از دستورالعملهایی مانند 50 گرم قهوه در هر لیتر آب برای چند فنجان قهوه استفاده میکنند؛ اما برخی دیگر در مورد نسبتهایی مانند 1:14 یعنی 14 میلیلیتر آب برای هر گرم قهوه، یا 1:16 یعنی 16 میلیلیتر آب برای هر گرم قهوه صحبت میکنند.
نسبتهای مختلف در روشهای متفاوت دمآوری قهوه
فرض کنید که شما یک قهوه باکیفیت عالی و درجهیک دارید که به طرز ماهرانهای بوداده شده تا شما در جریان دمآوری بهترین ویژگیهای آن را برجسته کنید. قهوه شما عطر گل یاسمین یا طعمهای سیب سرخ، بادی پر و کامل و یا شیرینی عسل را در خود دارد. در این صورت روش دمآوری شما چگونه خواهد بود؟
شما چند گزینه پیش روی خود دارید:
قهوههای فیلتری؛ برای بسیاری از افراد روش ایدهآل برای چشیدن طعم و تفاوتهای ظریف قهوه است. در یک قهوه که با روش طولانی دمآوری شده و رقیقتر است طعمها تمیز و شفاف هستند.
در مقابل، اسپرسو نوشیدنی است که در مدتزمان کوتاهتر و تحتفشار شدیدتر تهیه میشود و در پروفایلش دو یا سه طعم اصلی بر سایر طعمها برتری دارند. علاوه بر این نسبتهای دقیق قهوه و آب برای یک فنجان قهوه ایدهآل و متفاوت، اندازه آسیاب، زمان عصارهگیری و موارد دیگر نیز دخیل هستند.
برای دمآوری قهوه اسپرسو باید از دانه قهوه آسیاب شده بسیار ریز، زمان دمآوری کوتاه و مقداری آب بسیار کم استفاده شود. مثلاً نسبت آب به قهوه 1: 1 (یک گرم قهوه در برابر 1 میلیلیتر آب) و 1: 3 (هر یک گرم قهوه در برابر سه میلیلیتر آب) خواهد بود.
برای خرید قهوه مناسب برای قهوه دمی brewed coffee بر روی تصویر زیر کلیک کنید
برای روش دمآوری غوطهوری مانند فرنچ پرس یا اروپرس، شما نیاز به دانه آسیاب شده درشت (coarse grind) و زمان طولانیتر برای دمآوری نیاز دارید.
در روش دمآوری قطرهای یا pour over در خصوص اندازههای ایدهآل آسیاب دانه قهوه و زمان دم کردن اختلافنظر وجود دارد.
روش قطرهای و pour over به آب زیادی احتیاج دارد و البته قهوه بسیار بیشتری!
بهعنوانمثال ممکن است نسبت 1:15 یا 1:18 را ببینید.
بهطورکلی در روشهای تحتفشار مثل اسپرسو نسبت به قطرهای pour over به قهوه کمتری نیاز دارید.
بااینحال همه و باوجود اینکه این دستورالعملها راهنماهای خوبی برای دمآوری انواع قهوه هستند
اما برای پیدا کردن بهترین دستور دمآوری قهوه شما نیاز به بارها آزمونوخطا دارید.
شما از طریق آزمونوخطا میتوانید نسبتهای مختلف دم کردن با قهوههای مختلف را امتحان کنید.