قهوه موریس – در یونان، قهوه یک روش زندگی است. فرهنگ قهوه یونان هم در جامعه عمومی و هم در بخش خصوصی نقش مهمی دارد.
از سنت و قهوه ایبریک گرفته تا “فراپه” نمادین و قهوه موج سوم امروز، یونان همیشه قهوه را به تمام اشکال پذیرفته است.
از داستان قهوه در یونان بیش از هفت قرن میگذرد و عمیقاً با تاریخ مدرن این کشور در هم تنیده است.
در ادامه در مورد تاریخ و فرهنگ قهوه یونان و اینکه امروز صحنه قهوه یونان چگونه است بحث میکنیم.
فهرست محتوا
Toggleبرای خرید قهوه یونانی greece coffee بر روی تصویر زیر کلیک کنید
تاریخچهی قهوه در یونان
روابط یونان با قهوه از زمان امپراتوری عثمانی آغاز شد. اولین کافیشاپ – یا “kafeneio”، به زبان یونانی، از اوایل سال 1475 در قسطنطنیه (استانبول کنونی) افتتاح شد.
جورج میسژنیانس صاحب میسیگیانی، یک “کافکوپتئوی” تاریخی در آتن است. او به من میگوید که تا قرن 17، بیش از 300 کافیشاپ فقط در تسالونیکی وجود داشت. تا قرن 18 کافهها جایی برای تعامل اجتماعی بودند.
ازنظر تاريخي، دانههای قهوه سبز در يك تابه روي يك آتش برشته میشوند و سپس در قهوهخانهها دم میشوند.
در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن 20، “kafekopteia” مانند Misegianni ظاهر شد.
اینها قهوهفروشیهای مخصوص قهوه و پختوپز قهوه بودند – کلمه “kafekopteio” به معنای واقعی کلمه بهعنوان “دستگاه برش قهوه” ترجمه میشود
– که همچنین قهوه سنتی یونانی یا “ایبریک” را نیز میفروخت.
برای خرید قهوه مناسب برای قهوه ترک turkish coffee بر روی تصویر زیر کلیک کنید
اینگونه بود که بیشتر مردم تا دهه 1950 و هنگام ظاهر شدن فیلتر و قهوه فوری، قهوه مصرف میکردند.
در دهه 1960، نسخه یخی قهوه فوری معرفی شد: frappé. این بهسرعت موردعلاقه ملی شد.
مغازههای سنتی kafeneio باقیمانده بودند، اما مؤسسات نوشیدن قهوه جدید و مدرن یا “kafeteria” شروع به ظهور کردند.
آنها یونانیان جوانی را که میخواستند معاشرت کنند و بافرهنگ عامه مردم آمریکا و اروپا کنار بیایند، در خود جای دادند.
موج های قهوه در یونان
دهه 1990 جای خود را به موج دوم قهوه آتن داد که متمرکز بر ارائه تجربه قهوه تصفیهشده به مردم بود.
کافه معروف دا کاپو، ازجمله، اسپرسو و کاپوچینو ایتالیایی را به این شهر آورد.
موج سوم اوایل دهه 2000 و دیرتر از ایالاتمتحده و بقیه اروپا وارد یونان شد، اما یونانیان با آغوش باز پذیرای آن شدند.
برای خرید قهوه مناسب برای قهوه یونانی coffee greece بر روی تصویر زیر کلیک کنید
Iordanis Iosifidis، مدیرکل Kafea Terra، توزیعکننده عمده قهوه یونان، به من میگوید که بحران اقتصادی در سال 2008 هیچ تأثیری بر کاهش سرعت محبوبیت قهوه در یونان نداشت و درواقع، فروش قهوه در این دوران افزایش یافت.
اوردانیس میگوید: “یونانیها میخواهند در هرجایی باشند اما در خانه نباشند. آنها عاشق بیرون رفتن هستند.”
با درآمد کمسابقه و نرخ بیکاری بالا در اواخر دهه 2000، یونانیان مجبور شدند فعالیتهای گرانقیمت اجتماعی خود را کاهش دهند
و قهوه بهعنوان یکی از معدود فعالیتهای تفریحی مقرونبهصرفه بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
کافه در یونان: راهی برای زندگی
دیمیتریس باتیس، مدیر کافه Dexameni در آتن میگوید:
“برای یونانیان، نوشیدن قهوه مانند شستن صورت شما در صبح است: یک مراسم روزانه و یک ضرورت. یونانیها نمیتوانند بدون قهوه زندگی کنند.”
برای خرید قهوه مناسب برای قهوه عربی arabic coffee بر روی تصویر زیر کلیک کنید
قهوه یونانی یا ایبریک
قهوه یونانی که با عنوان “قهوه ایبریک” نیز شناخته میشود قرنهاست که از محبوبیت بالایی برخوردار بوده است.
این قهوه بهصورت آسیاب ریز خردشده است با ایبریک معروف یونانی یا جذوه ترکی دمآوری میشود که یک گلدان کوچک برنجی با دستهبلند است.
دیمیتریس میگوید: “راز این قهوه این است که آن را با گاز (یک مشعل گاز کمپینگ منفرد) تهیه کنید.
بسیاری از افراد آن را در بالای اجاقگاز برقی یا یک دستگاه میسازند، ا
ما یک قهوه واقعاً عالی یونانی فقط با یک گاز یا هوولی سنتی (شن و ماسه گرم) حاصل میشود؛
اما این قهوه چه در خانه و چه در کافیشاپ دم شود، هر قهوه ایبریک خوب به یکلایه غنی از کف معروف به “کیماکی” احتیاج دارد.
برای خرید قهوه مناسب برای قهوه دمی brewed coffee بر روی تصویر زیر کلیک کنید
فراپه
فراپه نوشیدنی قهوه یخی یونانی است که با قهوه محلول، آب، شکر (اختیاری) و شیر (همچنین اختیاری) تهیهشده است.
این ماده تقریباً بهطور تصادفی توسط دیمیتریس واكوندیوس، نماینده یونانی نسكافه، در سال 1957 اختراع شد.
زیبایی فراپه سادگی آن است: هرکسی میتواند آن را بسازد، در هرکجا.
کافی است آب و قهوه فوری را با هم مخلوط کنید، بهشدت تکان دهید و در صورت مقداری یخ، شکر و شیر اضافه کنید.
این قهوه همچنین ارزان و در دسترس است.
برای خرید قهوه ترکیبی blending coffee بر روی تصویر زیر کلیک کنید
فریدو پاسخ موج سوم به فراپه
freddo درواقع نسخهای یخزده از محبوبترین نوشیدنیهای مبتنی بر اسپرسو است.
اسپرسو freddo، freddo cappuccino و حتی فریدو سفید مسطح وجود دارد.
در یونان بهخصوص در تابستان که دمای هوا بالا میرود این نوشیدنیها بسیار محبوباند.
طعم فوقالعادهای دارد، میتوان آن را در کافیشاپهای مخصوص سرو کرد و با توجه به مشتری میتوان آن را سفارشی کرد.
این نوشیدنی را میتوان با خامه، شیر، شیر سویا، شکلات، دارچین یا حتی سیاه سرو کرد.
آنها فریدو را اختراع كردند كه در اصل اسپرسو مضاعفی است كه با یخ مخلوط میشود.
این نوشیدنی یکشبه محبوب شد و تا به امروز یکی از علاقههای ملی به شمار میرود.
برای خرید قهوه مناسب برای قهوه موج سوم third generation coffee بر روی تصویر زیر کلیک کنید
قهوه موج سوم در یونان
تعدادی از نقاط ارائه قهوه موج سوم پررونق در یونان وجود دارد.
هنگامیکه موج سوم به کشور رسید، خیلی سریع محبوبیت خود را افزایش داد.
اوردانیس میگوید این امر به این دلیل است که قهوه بخش بزرگی از فرهنگ قهوه یونان است.
او میگوید قدردانی کشور از قهوه خوب یک امر طبیعی است.
عشق به قهوه و معاشرت بخشی از فرهنگ یونان است، همانطور که مفهوم تاریخی Philoxeneia یا مهماننوازی از ویژگیهای یونان است.
این کشور در سالهای اخیر اوقات سختی را تجربه کرده است و درحالیکه بسیاری از موارد نامشخص است، قهوه یکی از آنها نیست.
قهوه روش روشنی برای زندگی در این کشور است و همیشه بخشی از تصویر زندگی یونانیها از یکراه یا دیگری خواهد بود.
منبع: perfect daily grind
تنظیم و گردآوری بهنام حاتم جعفری
ترجمه و تلخیص از قهوه موریس